Du skal ikke tro på alt som står i avisa!Folk er opptatt av penger. Noen er opptatt av både penger og status, dessverre. Med et slikt fokus, der målet ikke lengre er bare å overleve, men å krafse til seg mest mulig, kan man bli utrolig kynisk. Sånn er det også i medienes verden. 

Etter at jeg ble redaktør og eier av snåsanytt.no i 2014, måtte jeg sette meg inn i medieverdenen på en helt ny måte. Jeg ble ikke lengre bare en leser av nyheter, men også en formidler. Dette har gitt meg en større innsikt i hva folk er opptatt av og hvilken makt media har over mennesker. Det er ganske skremmende, så derfor må jeg skrive om det. 

Jeg har absolutt ingen utdannelse innen verken journalistikk eller ledelse. Så da jeg tok over Snåsanytt, var jeg veldig spent på hvordan dette skulle gå. Det eneste jeg visste, var at jeg liker å skrive og å ta bilder. Åsså er jeg opptatt av å fortelle sannheten. Jeg har skrevet en del innlegg om friluftsliv i noen blader, og tidligere noen kriminalnoveller. Med dette utgangspunktet, var jeg klar for jobben. Kanskje har det vært en fordel å ikke være utlært mediemann? Akkurat som en kunstner som skaper ting i sitt eget bilde, uten å være skolert?  

Jeg driver en knøttliten lokalavis som ikke har like mange lesere som de store nettavisene i Norge. Jeg har forstått at avisene er i krise, med farer for både oppsigelser og nedleggelser, dårlig inntekt og dystre utsikter. Men penger er ikke mitt fokus med den vesle avisa jeg driver, det kan det ikke være. Men så har jeg heller foreløpig ingen ansatte som er avhengig av lønn. Jeg er eier og driver av avisa og tilhører ikke store konsern som andre, der fokus er penger,makt og antall leserklikk.

..Dette gjør at jeg som redaktør føler meg fri og uavhengig.. 

Jeg er min egen sjef og jeg kan gjøre akkurat hva jeg vil med Snåsanytt. Jeg velger selv hvilke nyheter jeg vil publisere, jeg velger selv mitt fokus. Dette gjør at jeg som redaktør føler meg fri og uavhengig. Det som er fint er at stadig flere setter pris på det jeg publiserer. Spesielt billedgalleri fra turer i skog og fjell, er populære. 

Jeg tror at enkelte aviser er villig til å gjøre hva som helst for å få flest mulig lesere. Og av den grunn kommer enkelte ut av fokus og mister verdien i håndverket. Jeg tror at enkelte mister så mye fokus at det ikke alltid er sannheten som kommer frem. Man legger på litt, eller trekker fra, går over noen grenser og glemmer menneskeskjebnen oppe i det hele.

..Mange blir fotfulgt og føler seg som et bytte for en jeger..

Noen mennesker blir svært utsatt for mediene, spesielt hvis de har gjort noe galt. Mange blir fotfulgt og føler seg som et bytte for en jeger. Det skrives artikkel opp og ned, hver dag i mange uker. Fordi det er det er dette folk leser. Journalisten publiserer antagelser og utsagn som kommer fra andre i saken, mye fakta også, og noen ganger usannheter. Dette kan få store konsekvenser for sårbare mennesker. Det kan legge et liv fullstendig i ruiner. 

Noen store nettaviser legger til og med ut bilder av folk med spesielle lidelser, barn med rare sykdommer og andre merkelige artikler. Bare for å skaffe flest mulig lesere. Hvor er det personvernet kommer inn her? Det som er skremmende, er at det er nettopp sånne saker folk vil ha, det er disse sakene nettavisene får flest klikk på. Hvis ikke hadde ikke sånne saker blitt publisert. Det sier litt om folk..

..er du av de "skarpeste knivene i skuffa", klarer du å se bak sånne nyheter..

Jeg har et eksempel på en sak som gjorde meg skikkelig forbanna:

 På nyttårsaften 2015 kollapset en 13 år gammel jente på en hytte i Valdres. Mor ble tiltalt for grov omsorgssvikt. Det ble publisert side opp og side ned om saken i de største nettavisene. Det ble, etter min mening, begått store overtramp, det ble publisert rene spekulasjoner, og ting man hadde hørt om saken ble lagt ut før de faktiske forholdene ble bekreftet. Når man leste artiklene kunne man få inntrykk av at man her hadde med en helt forferdelig mor som ville skade barnet sitt. Det kjæreste hun hadde her i verden! Men, er du av de "skarpeste knivene i skuffa", klarer du å se bak sånne nyheter.

Sånt er er ille og det gjør vondt å følge med på. Det er ille fordi folk blir forledet til å tro på ting som ikke behøver å være sant. Ofte blir personer skrevet om, før de rekker å sette sine bein i en rettssal for å forsvare seg.

Men er det så nøye da? Så lenge det selger. Få det ut! Fortell det, sant eller ei! Bare vi får nok klikk og penger i kassa! 

..Når man leser nyheten i dag, kan man få inntrykk av at det er kun helvete i verden..

De store mediene er med på å skape holdninger hos folk. Holdninger blant folk som i utgangspunktet har for liten kunnskap om en sak. Det kan for eksempel være om religion. Det har blitt skrevet mange artikler om religiøse ekstremister, Islam og andre trosretninger. Det har blitt skrevet så mye om sånne saker at mange tror at alle, eller de fleste,  med en annen etnisitet og tro, er ekstreme. Det er ikke så rart, fordi mange tør ikke å bli kjent med andre nasjonaliteter enn gjennom mediene. 

Det er opp til avisene å fortelle om det som skjer. Både lokalt og i verden. Når man leser nyheten i dag, kan man få inntrykk av at det er kun helvete i verden. Det er det jo mange steder. Krig og uroligheter, religionskriger, sult og naturkatastrofer. Men det skjer jo så veldig mye positivt også! Men det er det nesten ingen som gidder å skrive om. Vi trenger vel å lese positive nyheter også?

Tenk hvis alle verdens aviser for en dag..Bare for ÉN dag, kunne skrive om alt som er positivt. Ville ikke det forandre folks holdninger akkurat den dagen? Kanskje ville det blitt flere smil å se? Kanskje det ville skape mer fred? Naiv, tenker du sikkert. Det kan hende jeg er det. Men tanken er besnærende. Vi blir alle påvirket av det vi leser i avisa..

..Det er opp til en hver hva man vil se og lese på nett..

Med Snåsanytt har jeg valgt å holde et stort fokus på alt det positive som skjer rundt omkring. Men noen ganger publiserer jeg saker der det kan ha vært begått feil. Enten fra sentralt hold, eller fra enkeltpersoner. Jeg liker ikke å skrive om sånne ting. Jeg er ingen etterforskende journalist som er ute etter å ta noen. Selv om det sikkert er spennende. Noen ganger har jeg vært inne på tanken. Jeg får en del tips som kunne vært interessant å forfølge. Men jeg er ikke en sånn type journalist, dessverre. Det finnes nok av sånne, synes jeg, nok av aviser som formidler negative ting som skjer i samfunnet.

Nå er det sikker en del som tenker; han skriver alt dette fordi han vil ha flere lesere på Snåsanytt, og slenger dritt om andre medier. Jeg kan forsikre deg om at det er ikke tilfelle. Det er opp til en hver hva man vil se og lese på nett. Det er også opp til meg. Og jeg har jo allerede avslørt meg selv, jeg leser jo også de store avisene. Men jeg prøver å lese mer om alt det positive som skjer, enn jeg gjorde før. Fordi jeg kjenner at jeg har godt av det. 

Vi er alle konsumenter av nyheter, enten du er "Jørgen Hattemaker" eller Putin. Og alle blir påvirket av det såkalte "nyhetsbildet" i verden. Det vi konsumerer, blir vi påvirket av, det former oss som mennesker. Det er viktig å tenke på.  

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Antall medlemmer: 0

Bli medlem i denne gruppen

Om Hallvard Ulven Smestad

Hallvard Ulven Smestad

Velkommen til bloggen min! På hallvards blogg kommer jeg til å skrive om det jeg har på hjertet, rett og slett. Jeg er både samfunnsengasjert og opptatt av både natur og friluftsliv. Så her kan du forvente deg både meninger rett fra levra, masse bilder og tur- rapporter. Følg med Følg med! ;-) Jeg har også en egen fotoside. Den finner du her: http://www.snasafoto.no/

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits