Sykling om vinterenJeg er glad i å vedlikeholde skrotten jeg har fått utlevert, og da vinterhjulene for sykkel kom på markedet, ble sykkelsesongen til helårssesong. 

Til tross for at jeg nærmer meg femti, lever jeg fremdeles på mange måter et aktivt liv. Jeg er i bedre form i dag enn da jeg var 20. Jeg liker allsidig trening, ikke for å oppnå noe annet enn velvære. Jo mer fornøyd kroppen er, jo bedre har hodet det også- enkel filosofi. Og jo bedre form jeg er i, jo mer har jeg å gå på ellers. Det er ikke noe annet en bonus.

Men å stå foran et speil på et treningssenter og betrakte bilringen, er ikke noe for meg. Jeg liker meg best ute. Gjerne i all slags vær, vel vitende om at jeg fyrte opp i vedovnen før jeg dro ut og at jeg har varmt vann i springen. Jeg liker allsidig aktivitet; jogging, gåturer, fjellturer- og sykling. I tillegg trener jeg litt styrke og gjør noen enkle yogaøvelser.

Hvilke dekk?

Når vinterhjulene, piggdekk, for sykkel kom på markedet, åpnet det seg plutselig mange flere muligheter for meg. Sykkel- sesongen var ikke lengre forbeholdt sommeren. Nå kunne jeg trampe ivei året rundt.

Det finnes en rekke dekkmodeller på markedet i varierte prisklasser. Det lønner seg å gå for litt dyrere dekk. Poenget her er å få best mulig grep under alle vinterforhold, så jo mer pigg i dekket, jo bedre. Selv tramper jeg rundt på Marathon Winter 240. Disse dekkene gir et knallgodt grep på både is og snø, og du kan ta ganske krappe svinger uten å få hjertet i halsen. Du får også kjøpt adskillig billigere dekk på blant annet Biltema, men disse er ikke å anbefale. Mindre pigg og mindre grep.

Hvilken sykkel?

Når du leter etter en ny sykkel på internett, kan du risikere å bli både forvirra og blakk. Her finner du prisklasser fra et par tusenlapper- til 100.000 kroner. Men det er ikke all verden du behøver å rulle rundt på. Men det er greit å ha en sykkel med god demping, og det er en fordel med skivebrems fremfor klosser, da disse har en tendens til å fryse i kaldt, fuktig vær. Selv bruker jeg en hybridsykkel med stålramme som funker fint for meg.

Bekledning

De fleste over 16, som jeg vet om, kan å kle på seg, så jeg skal ikke komme med en lang utgreiing om vinterbekledning. Og er du GUBBE- syklist, skal du kunne dette her. Men jeg kan komme med noen anbefalinger om bekledning, som gjør sykkelturen mest mulig behagelig. Jeg har hatt flotte sykkelturer i ned mot 20 minus grader.

Hodet, fingre og tær er utsatt: Ull innerst og vindtett trekk utenpå er nøkkelordene. En headover under hjelmen som beskytter ørene og ansiktet er kjekt. Ta gjerne på en lue også. Det er ubehagelig å sykle når det blir for varmt, det samme motsatt. Hjelm er alfa omega.

Jeg møter aldri noen andre vintersyklister etter veiene på Snåsa. Det er antagelig fordi folk synes det er idiotisk!   😀

Jeg har til og med syklet i Blåfjella- skjækerfjella nasjonalpark, langs islagte elver. Det kan du lese om her. (Denne reportasjen har også vært publisert i bladene Villmarksliv og Friluftsliv.)

God sykkeltur!

(Også publisert på Snåsanytt) 

Én kommentar

Victoria Larsen

14.01.2017 kl.19:35

Håper du får en fin lørdagskveld :-)

Skriv en ny kommentar

Antall medlemmer: 0

Bli medlem i denne gruppen

Om Hallvard Ulven Smestad

Hallvard Ulven Smestad

Velkommen til bloggen min! På hallvards blogg kommer jeg til å skrive om det jeg har på hjertet, rett og slett. Jeg er både samfunnsengasjert og opptatt av både natur og friluftsliv. Så her kan du forvente deg både meninger rett fra levra, masse bilder og tur- rapporter. Følg med Følg med! ;-) Jeg har også en egen fotoside. Den finner du her: http://www.snasafoto.no/

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits