På to hjul- midtvintersJeg måtte bare bevise det, at det er mulig å sykle i Blåfjella- Sjækerfjella nasjonalpark i slutten av februar. Den eneste jeg har hørt om som har gjort det før er en mann som skulle bli en stor forfatter og som periodevis hadde tilhold her inne, Mikkel Fønhus. Men jeg tviler på at han sykla storåselva. På isen!

Bare sykkelen, sola og meg

De første par kilometer måtte tilbakelegges på skuterspor. Jo, det var også fullt mulig, så hardt som det var! Så var det å forsere litt snø, med sykkelen på skuldra. Sola skinte fra klar himmel og speila seg i isen. Ikke en kjeft. Bare sykkelen, sola og meg.

Trodde jeg?

Jeg passerte Almoseteren. Via isen. Og kan ikke la være å tenke på to unge menn som hadde tilhold her inne et helt år, leika villmarkinger og dro ned til Snåsa og handla snop, innimellom snare- setting og jakt.

Jeg sykla under brua og skallet nesten i den, samtidig som sykkelen sank ned i den porøse isen. Men det gikk bra!

Jerv

Da jeg hadde sykla noen kilometer på delvis blank, ujevn og snødekt is, ser jeg noe sprette opp og løpe fullstendig vettskremt inn i skogen! Jerv. For første gang i mitt liv så skulle jeg altså få se jerv. På storåselva! Jeg kryssa jervesporet. På sykkel. Og fortsatte mot strokket.

Utenfor strokkstua var det en kar som var ute på isen og lufta hunden. Han måtte se seg til siden to ganger da det kom en tulling på isen. På sykkel. Bikkja skjelte seg hes, mannen lo og dama så på meg med en blanding av medlidenhet og vantro. Jo, jeg prøvde forklare at dette ikke var noe problem. Å ta seg frem på isen i slutten av februar. På sykkel.

Jeg fortsatte innover, i tvil om de virkelig trodde på meg. Jeg begynte å tvile selv og. Men jeg var jo her! På storåselva! På isen! På sykkel!

Mer og mer snø oppetter hjulene

Jeg skal ikke påstå at det gikk som en drøm videre innover, da det ble mer og mer snø oppetter hjulene. Jeg kjente nå på at jevn trening over lengre tid hadde lønt seg! Jeg sjekka gps`n på styret som fortalte meg at det snart var på tide å svinge til høyre. På isen. På Øidingselva. På sykkel. Jeg kjente meg godt igjen fordi det hadde blitt noen turer inn hit. På beina. Der hadde jeg kutta ned shagasopp! Og der sklei jeg på en stein i forsøk på å dra båten over et stryk!

Øidingselvstua

Jeg var fremme ved målet og bestemte meg for å prøve om det var mulig å sykle på snøen helt frem til Øidingselvstua . Jajamen! Jeg parkerte sykkelen elegant foran dørabrua, gnei meg i øynene og knipsa en rekke bilder. Dokumentasjon på ekspedisjonen er viktig! Ved å ta bilder kan jeg også være hundre prosent sikker selv og. På at jeg har sykla i nasjonalparken. I slutten av februar. På isen.

Tur- retur Øydingselvstua, så tilbakela jeg nøyaktig 29 kilometer. På sykkel. Jeg fikk senere høre at det kom folk til hytta like etter at jeg hadde dratt. De lurte fælt på hva alle sykkelsporene kom av? Var det en gærning som hadde rømt fra treningssenteret?!

I ettertid så har jeg fortsatt å sykle. På isen. Med piggdekk. På grunn av svært lite snø i midt- Norge og mye vind, så er det kjempefin is på elveleiene!

Jeg kan ikke si at jeg anbefaler denne formen for friluftsliv til andre. Isen på elvene kan være usikker enkelte steder, men der er det også gjerne grunt. Sport av denne typen krever årvåkenhet og en god porsjon galskap.

(Tidligere publisert i Friluftsliv, Villmarksliv, Snåsanytt og i IN- avisa) 

Én kommentar

Znippen.no

14.01.2017 kl.20:20

Håper du har en fin helg! Feel free til å ta en titt innom bloggen min og følge den på facebook :)

Skriv en ny kommentar

Antall medlemmer: 0

Bli medlem i denne gruppen

Om Hallvard Ulven Smestad

Hallvard Ulven Smestad

Velkommen til bloggen min! På hallvards blogg kommer jeg til å skrive om det jeg har på hjertet, rett og slett. Jeg er både samfunnsengasjert og opptatt av både natur og friluftsliv. Så her kan du forvente deg både meninger rett fra levra, masse bilder og tur- rapporter. Følg med Følg med! ;-) Jeg har også en egen fotoside. Den finner du her: http://www.snasafoto.no/

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits