På jakt etter vidundermedisin

I naturen så har vi mange forskjellige vekster, som urter og sopp som har medisinsk virkning, eldgammel kunnskap som for mange har gått i glemmeboka. En av dem er Chaga, eller krefkjuke, som den kalles på norsk. Blant urbefolkninger og i andre deler av verden, har soppen vært kjent lenge og har blitt brukt til blant annet behandling av ulike typer kreft.  

Chaga, eller kreftkjuke, er en medisinsk sopp som vokser på bjørketreet, og kan i sjeldne tilfeller også finnes på osp. Den har en sirkumboreal utbredelse og vokser i bjørkeskoger i Skandinavia, Øst-Europa, Russland, Korea og i de nordlige delene av Nord-Amerika. I Norge er chaga utbredt over hele landet, men finnes sjelden i store mengder. Soppen har vært kjent blant de norske samene i generasjoner.

Kraftig antioksidant

Kreftkjuken blir regnet for å være den kraftigste antioksidant som finnes, og ulike stoffer som er funnet i chaga kan fremvise en kraftfull kreftforebyggende og svulsthemmende virkning. Den er også blodrensende og virushemmende.

Chaga har i tradisjonell russisk og østeuropeisk folkemedisin vært brukt mot en rekke sykdommer, inklusive magesmerter, dårlig fordøyelse, gastritt, innvollsorm, sår, influensa, astma, bronkitt, tuberkulose, kreft, lever ? og hjertesykdommer. I nyere tid er chaga blitt brukt til behandling av ulike typer kreft (brystkreft, leverkreft, livmorkreft og magekreft), høyt blodtrykk, influensa, HIV, diabetes, nyrestein, kronisk tretthetssyndrom og mageproblemer.
I tillegg så inneholder den en rekke medisinske forbindelser og næringsstoffer, vitaminer (B2, B3, D2), kostfiber og en nesten komplett aminosyreprofil med unntak av isoleucin.

Nytelsesdrikk for alle

Chaga er en sopp med en aromatisk og kaffelignende smak. Den er i utgangspunktet uspiselig, men kan brukes som nytelses- drikk, som jeg gjør. Å drikke chaga-te regnes som et trygt og viktig kosttillskudd for alle og i alle livssituasjoner, også under svangerskap. Hvis man ikke er allergisk overfor treboende sopper (noe som er svært uvanlig), kan gravide drikke chaga-te under hele svangerskapet.

Jakta

Når jeg er ute og jakter etter chaga, går jeg gjerne langs elveleiene. Det er der jeg finner mest sopp. Den finnes også enkelte steder i ale´ene til enkelte gårder, men da er det greit å avtale med bonden før man går til verks! Den kan sankes hele året, men er lettest å finne om høsten og vinteren, når bladverket er borte. Den kan variere mye i størrelse, fra en nevestor- og til en klump på mange kilo. Soppen og treet lever i symbiose, og den vokser gjerne ut der det er en rift i barken eller der en grein har brukket.

Jeg pleier ha med meg en liten øks, kniv og en pose. Det er også fint å bruke en klubbe og et tappjarn for å få ut bitene. Det er viktig å få med både den ytre delen av soppen, og den lysere indre kjernen. Hvis man lar en ring i ytterkant være igjen, vil soppen vokse ut igjen på treet.
Først så hugger jeg og prøver få med mest mulig til å begynne med. Når jeg har løsnet en stor bit, hugger jeg videre innover, mens jeg holder posen under. Deretter deler jeg den i passe store biter så den blir grei å bære i sekken.

Bearbeidingen

Når jeg kommer hjem, knuser jeg soppen i en kjøkkenmaskin til kaffekornstørrelse. Den kan enten tørkes, for eksempel i stekeovn på svak varme. Eller som jeg gjør, fryser den ned i poser og tar opp alt etter behov.
Jeg tar to store never med den knuste soppen i en kjele og fyller med vann. Deretter lar jeg den trekke på svak varme i cirka 3 timer. Da får man ut en ekstrakt med de viktige næringsstoffene. Her må man prøve seg frem, alt etter hvor kraftig smak man vil ha på teen/ medisinen. Man kan også blande den ut med litt vann etterpå. Selv  bruker jeg en liten teskje med honning i koppen, for å få litt rundere smak.

Ekstrakten heller jeg på tomflasker, og den kan godt oppbevares i kjøleskap i mange uker. Resten fryser jeg ned, sammen med den ubearbeida soppen.

Da har jeg vidundermedisin resten av året!

(Dette har tidligere vært publisert i Snåsanytt.no og bladet Friluftsliv.)

  

2 kommentarer

Iselin Renée

15.01.2017 kl.16:51

Det har jeg hatt lyst til å gjøre lenge! Kjøpte chaga på helsekost, men sikkert mye bedre å lage det selv :)

Hallvard Ulven Smestad

15.01.2017 kl.17:01

Iselin Renée: Chaga er dyrt å kjøpe. Det er bare å høste og lage selv ;-)

Skriv en ny kommentar

Antall medlemmer: 0

Bli medlem i denne gruppen

Om Hallvard Ulven Smestad

Hallvard Ulven Smestad

Velkommen til bloggen min! På hallvards blogg kommer jeg til å skrive om det jeg har på hjertet, rett og slett. Jeg er både samfunnsengasjert og opptatt av både natur og friluftsliv. Så her kan du forvente deg både meninger rett fra levra, masse bilder og tur- rapporter. Følg med Følg med! ;-) Jeg har også en egen fotoside. Den finner du her: http://www.snasafoto.no/

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits